Edifici d’equipaments municipals i Arxiu comarcal al Puig del Roser, Olot

Olot és una ciutat excepcional on la topografia característica del paisatge volcànic i la superposició d’espais i d’èpoques donen al paisatge urbà una personalitat molt característica.

L’indret on es proposa ubicar el nou Arxiu comarcal i els espais d’equipaments municipals està situat a la falda del volcà de Sant Francesc, el cràter del qual serveix de basament a la plaça de braus. La idea és utilitzar aquests edificis per resoldre el teixit urbà d’aquest indret i la seva trobada amb la ciutat.

La nova seu de l’Arxiu comarcal i el nou equipament municipal no haurien de destruir el caràcter geològic de la plataforma on s’assenten. Al nostre entendre, aquests edificis han de reflectir el caràcter de volcà al qual pertanyen. Es proposa un sistema de places a diferents nivells en una posició perimetral a la plaça de braus a manera de mirador de la ciutat històrica. Serà sota aquestes places on s’ubicarà l’Arxiu i el nou equipament, la qual cosa permetrà la utilització de les cobertes de l’edifici com a espai públic. La formalització de les places fa referència a les plaques de lava que es van escampant aleatòriament des del cràter.