Administrative building in Teatinos. Malaga

The Directorate General of Heritage of the Ministry of Economy and Finance has planned to centralize all its agencies with the construction of new buildings. The challenge and objective that was proposed was to design a flexible and modulated container that in turn would also be emblematic and unique.

The urban sector where the site is located is ordered with the development of new structural street system, new public service buildings and buildings for unique uses. The structural street system articulates the territory between the city and the valley, with Avenida Jorge Luís Borges acting as the main axis of connection between the Bizcochero Capitán sector and the center of the city. The construction of a public administrative headquarters in an emblematic and representative building aims to project a singular image to the neighborhood and the structure of the city. Finally, the formal, constructive and MEP systems that give shape to the project are proposed from the perspective of maximum sustainability, appropriate to their intended uses and the economic endowment for its construction.

A tall building is proposed so that it acquires presence as an emblematic public building.

The project is placed on the northern edge of the plot along the green zone that completes the city block for three reasons. First, to reinforce its presence as a representative public building in one of the main vehicular axes that structures the territory. Second, from the avenue the building will appear as a background behind the large trees of the green zone that accompanies the Jorge Luis Borges avenue. Third, in this way, the southern strip of the plot where the vegetation enters from Doctor Domínguez avenue along Arturo Toscanni Street is freed.

The project adjusts to the plot by dividing the volume of the building in two and displacing a structural module in the diagonal directrix that gives the trapezoidal shape to the site. This displacement creates the large diaphanous space flooded with light where the entrance hall is located and a large double height hall that communicates with the public elements of the program. In addition, the axis is reinforced by means of an inclined ground plane that communicates the program elements with the exterior and articulates the urban space around de building and anchors the project to the site. The structural grid and the building volumes are slightly shifted to register the orthogonal urban grid of the city sector as marked by Giordano Bruno street. Finally, the whole of the administrative headquarters is set back from Giordano Bruno street the same distance as the structural bay of the main access hall, introducing a rhythm that orders the site and anchors the building on the site.

The building organization is based on the program and in tune with its administrative purpose, always seeking the best conditions of functionality, light, ventilation and visuals for a greater comfort in the work spaces.

The vertical communication nucleus that connect the two volumes of the building are one of the main structuring elements of the project. They contain the vertical communications elements (stairs and elevators), MEP, wet cores and the atrium. The cores are placed eccentrically to the envelope creating differentiated work areas and at the same time release the entire perimeter of the facade to maximize the use of light and natural ventilation. The work areas with the greater surface area are located to the south where to take advantage of the natural illumination of this orientation. The atrium expands in the upper floors, through double height patios and becomes a great source of light and natural ventilation for the work areas. The cores go up to the roof to facilitate the maintenance MEP systems that are placed there.

Each Provincial Delegation is located on a two-floor spatial unit which have as reference a large double-height exterior space that communicates both with the interior atrium and with the exterior space of the façade. On the first floor of each Delegation are located the customer service areas adjacent to the large courtyard. The upper floor houses the Provincial Delegate and General Secretariat along with the rest of the Provincial Delegation Service. In addition to the patio, each Provincial Delegation enjoys three small terraces, one on the first floor of each Delegation and two on the floor that houses the Delegate and Secretary. With this simple relationship of spaces, a sequence of spaces of different scale is configured which orient the users and define the volume of the building.

The main entrance is produced by a large diaphanous space flooded with light between the two volumes of the Provincial Delegations. A transition space between the exterior and the interior spaces of the administrative areas. The information desk, access to the two vertical cores and a large double space that communicates with the multipurpose room and the library, in the basement, are placed here, forming the public axis of the building. The entrance and exit of vehicles are through Giordano Bruno and Arturo Toscanni streets, secondary roads that border the site, so as not to interfere with the vehicular traffic of the main arteries of the road network.

The construction system

The challenge of designing a flexible and modulated container that in turn is emblematic and unique manifests itself both in the architectural approach and in the simplicity of its technical resolution. The constructive systems are optimized using a system of double skin façades composed of an outer layer of ceramic slats and a curtain wall with double low emissivity glass with an air chamber in the inner skin. The outer layer of ceramic slats is implanted differently in each façade, varying the modulation and the distance between the slats that act as a solar filter and regulate the direct solar radiation according to the solar orientation and incidence. The façade system is built using industrialized and prefabricated elements that are easy to maintain and conserve.

The work environments are strictly modulated to a grid of 1.20m by 1.20m. The modulation permits multiple forms of compartmentalization, in all the office areas, by dismantling and assembling, dividing or grouping spaces, without it being necessary to modify MEP systems, ceilings or floors.

The interior partitions of ceramic walls are used in the vertical communications nuclei, volume of the water closets and in the divisions between warehouses, archives and MEP zones to guarantee the fire resistance demanded by the code. The flooring is resolved with a technical flooring system which holds all the electrical, voice and data wiring. The false ceilings will be phono-absorbent and allow access to the MEP and ventilation systems.

The structural grid starts from the traditional module of 7.20m by 7.20m, optimal for an office building and which in turn is a multiple of the 1.20m by 1.20m module of the work areas. The structure allows for the loads defined in CTE-SE-Actions code, as well as the values for the fire resistance of the structure defined in CTE-Security in case of Fire. Likewise, the slabs are calculated according to the values established by the code for deformability.