Warning: Undefined variable $parent_style in /usr/home/rodonarquitectes.com/web/wp-content/themes/arquitectura/functions.php on line 13

Hotel a la Platja Paraïs de Vila Joiosa. Alacant

Aquest hotel presideix la platja del Paraïs, dotada d’abundant sorra enfront d’un mar net, de fons maragdes i amb llargues vistes, ben definida entre dos pujols rocosos que la fiten. Posseeix, a més, una vegetació abundant i variada en el seu front marítim a base d’oliveres, palmeres i pins de diferents tipus, falsos pebrots, ibiscus, tarongers… que ressalten l’ambient natural de la platja i caracteritzen el valor paisatgístic d’aquest lloc.
L’hotel ocupa la situació de la residència vacacional existent amb les seves terrasses i aparcaments de superfície. A més de respectar els arbrats del front de la platja, aquesta situació permet que l’edifici, des d’una posició més elevada dins del solar, gaudeixi d’àmplies vistes al mar i conservi la vegetació existent com a àmbit de transició entre els espais públics (platja i passeig) i els espais exteriors privats per a usos propis de l’hotel (jardins, piscina, terrasses…), atenuant la seva presència en l’àmbit de la platja i gaudint de major intimitat.

L’edifici de l’hotel es configura com una base de proporcions allargades, vertebradora del conjunt, sobre la qual s’eleven dues petites torres que s’alcen com a fites protagonistes de la presència de l’hotel en el paisatge de la platja: emmarcada pels pujols rocosos que la limiten, la lectura del conjunt des del mar seguirà la seqüència “turó-vegetació-turó” jalonat per les dues torres després de la vegetació de primera línia. L’altura diferent de cada torre i una orientació lleugerament diferent per a cadascuna d’elles aporta ritme al discurs d’aquesta lectura. En elles s’allotja la major part del programa habitacional de l’hotel, gaudint sempre de vistes esplèndides al mar.

La base de l’edifici es desdoblega, al seu torn, en dos volums sinuosos capaços d’abrigar els accessos en planta baixa i de provocar la dilatació i obertura de l’edifici cap als jardins i la platja. La plasticitat de la seva forma permet una percepció amable de l’hotel des dels seus espais circumdants (la carretera, els jardins i terrasses propis,..). En aquests volums es distribueixen de manera fluïda els espais comuns propis d’un hotel de luxe: vestíbuls, botigues, lobby-breakfast, recepció, estars, …

L’accés principal a l’hotel es planteja des del carrer lateral més allunyada i a través d’un camí sinuós envoltat de jardins, propiciant així una arribada lenta i introductòria. Des del vestíbul de planta baixa s’obren ja vistes sobre els jardins i el mar a través de dobles espais sobre la planta de la piscina, situada a un nivell inferior i a cota amb els jardins existents, on s’allotja part del programa de restaurants, cafeteria-lunch, buffet, sales de convencions…El desnivell natural del terreny permet que, a aquest nivell, es disposin en la part posterior els serveis de l’hotel en situació de soterrani (magatzems, cuina, pàrquing…). Es projecta un accés de servei independent des del carrer oposat a l’entrada principal i que queda ocult a les vistes des de la resta del recinte.

Els espais exteriors de l’hotel s’acomoden respectant al màxim la vegetació i desnivells existents obrint les seves vistes a la platja i al mar: limitant amb els nivells de planta baixa i piscina es disposen les terrasses i restaurants exteriors, recolzant el camí cap a la platja es projecta la piscina i els seus espais d’estar. Es distribueixen tres làmines d’aigua que aportaran frescor i varietat a la percepció de l’ambient: una enfront del vestíbul d’accés, una enfront del atrium restaurant i una última com a prolongació cap a l’exterior de la petita piscina d’hivern a la zona de wellness. A excepció de la zona esportiva, situada prop de l’accés a l’hotel, limitant amb la carretera i substituint els edificis de servei en desús que existeixen actualment, es preveu l’enjardinament general de la resta del solar.

La zona residencial turística es desenvolupa en la cantonada sud-oest, a una cota més baixa, propera a la del passeig i utilitzant també la vegetació com a franja esmorteïdora de la seva presència en l’entorn natural. L’agrupació residencial es proposa amb quatre grups d’habitatges separats i disposats en el terreny de forma orgànica, per facilitar la seva integració en l’entorn natural. Per aquest mateix motiu es plantegen a baixa alçada (Planta baixa i planta pis) sense presentar estridències remarcables en el paisatge d’aquesta platja. Un espai enjardinat comunitari relaciona aquest residencial turístic amb el seu entorn immediat.